Ranskaan, Loiren laaksoon 1875 perustettu keramiikkatehdas Manufacture de Digoin sai uuden elämän 2014, kun Corinne Jourdain, pariisilaistunut markkinoinnin ja viestinnän spesialisti intohimonaan entisajan ranskalaiset käsityön valmistusmenetelmät, avasi hiljaiseloa eläneen tehtaan uudelleen. Aikoinaan perheyrityksenä aloittaneella tehtaalla oli pitkä ja rikas historia ja sen varastoissa oli satoja vanhoja muotteja ja malleja. Niistä Corinne Jourdain valitsi käyttöön mieluisimmat ja otti samalla käyttöön myös uusia värejä. Astiat ovat kiehtovan ja persoonallisen näköisiä, sillä osa pinnoista on lasitettu kirkkaalla ja kiiltävällä lasitteella, osa himmeällä lasitteella tai sitten pinta on jätetty lasittamatta. Tuloksena on ihastuttavia klassikoita modernilla twistillä!
Käsintehdyt astiat valmistetaan savesta, joka on sekoitettu tehtaalla ranskalaisista luonnollisista mineraalimateriaaleista. Keramiikka poltetaan korkeassa 1250C lämpötilassa. Kivikeraamiset astiat sopivat hyvin ruoan valmistukseen ja säilytykseen. Kannut pitävät kylmät juomat pidempään viileinä kuin muista materiaaleista valmistetut kannut. Kivikeraamiset astiat myös estävät astiassa säilytettävän ruoan hajun leviämistä, siksi tehtaan valmistamat keraamiset pullot ja säilytyspurkit ovat olleet pitkään myös tislaamojen ja säilykkeiden valmistajien käytössä.
Kaikki astiat ovat mikronkestäviä ja ne voi pestä astianpesukoneessa. Uunivuoat ovat uuninkestäviä 220C asti. Nämä hurmaavat ranskalaiset astiat löytyvät verkkokaupastamme ‘de Digoin’-osastolta!
Boleslawiec’issa ja sen ympäristössä on valmistettu keramiikkaa jo keskiajalta lähtien. Se on ollut luontainen elinkeino, sillä alueen maaperässä on runsaasti savea, joka sopii juuri astioiden valmistukseen. Astiatehtaiden ja keramiikkapajojen lisäksi Boleslawiec’issä on viehättävä kaupungin keskusaukio – sitä reunustavat kauniit pastellinväriset rakennukset sekä monet kahvilat ja ravintolat. Kaupunginmuseossa voi tutustua Boleslawiec’in rikkaaseen historiaan.
Keramiikan valmistaminen on ollut tärkeä osa alueen historiaa ja siihen voi tutustua keramiikkamuseossa. Siellä on esillä eri aikakausina valmistettuja keramiikkaesineitä. Kokoelmaan tutustuessa saa hyvän käsityksen, kuinka erilaiset keramiikan valmistus- ja kuvioimistekniikat ovat kehittyneet vuosien varrella. Vanhimmat museosta löytyvät esineet ovat 1700-luvulta. Muutamat museossa nähtävillä olevien astioiden kuviot ovat tuotannossa tänäkin päivänä, hieman uudistuneina. Näitä perinteisiä kuvioita kutsutaan yhteisnimellä ‘muzealna’, joka tarkoittaa suomeksi ‘museo, museoon kuuluva’.
Jos keramiikan historia kiinnostaa sinua, suosittelemme käymään Ceramika Artysytczna-tehtaan sivulla – siellä kerrotaan lisää keramiikan historiasta:
Olemme ajatuksella valinneet Pienen astiakaupan valikoimaan astioita ja kuvioita, joista uskomme asiakkaidemme pitävän. Kuvioiden valitseminen on paljon aikaa vievää, sillä täydellisen kuvion löytäminen juuri tiettyyn astiamuotoon on haastavaa Ceramika Artystyczna-tehtaan noin 1400 erilaisesta tuotteesta ja yli 7000 erilaisen kuvion valikoimasta!
Alla olevassa videossa voi seurata kannun valmistumista sen suunnittelusta alkaen.
Tehdas on perustettu vuonna 1950 jatkamaan keramiikan valmistusta, joka kärsi pahoin toisen maailmansodan aikana. Ennen sotaa Boleslawiecin kaupunki oli osa Saksaa ja tunnettiin tuolloin nimellä Bunzlau. Tästä johtuen Boleslawiec-keramiikasta puhutaan myös Bunzlau-keramiikkana.
Keramiikkaa valmistaa päivittäin yli 200 henkilöä. Perinteisten ympyrä- ja pilkkukuvioiden lisäksi löytyy luonnon inspiroimia kuvioita: puiden lehtiä, kukkia, perhosia, sudenkorentoja, lintujen sulkia jne. Tunnetuin kuvio Boleslawiec-keramiikassa on sinivalkoinen riikinkukonsilmä. Vuosien varrella Ceramica Artystyczna on saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia ja palkintoja kauniista ja laadukkaasta keramiikastaan.
Suosittelemme lämpimästi seuraavan videon katsomista, jos haluat lumoutua astioiden kuvioimisesta!
Vuosien varrella Ceramica Artystyczna on saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia ja palkintoja kauniista ja laadukkaasta keramiikastaan. Astiat valmistetaan muottien avulla, hiotaan ja koristellaan käsin leimasimilla ja siveltimillä. Astioiden kuvioimiseen käytetään värejä, jotka eivät sisällä lyijyä tai kadiumia. Astiat kuvioidaan ja lasitetaan ensimmäisen, eli raakapolton jälkeen. Toinen poltto kestää 15 tuntia 1240C asteisessa uunissa. Keramiikasta tulee erityisen kestävää:
– se kestää uunia 290 C asti
– astiat voi laittaa mikroon
– pestä astianpesukoneessa
– hyvä lasitus tekee astioista helposti puhdistuvia